Thaiföld Nyomtatás
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
2009. június 18. csütörtök, 00:00


Thaiföld a mosolyok országa. Általában így jellemzik az országot. Lakói kedvesek, udvariasak és mindig mosolyognak. Mint sok távol-keleti országban, általában a mosolyt nemcsak az öröm és a jókedv kifejezésére használják, hanem bármiféle zavar palástolására is.

 

 


alt

Fővárosa BANKOK, melynek jelentése "vadszilvafa". Hivatalos neve thai nyelven KRUNGTHEP, "angyalok" városa, amely egy rövidítés, a Guinnes Világrekordok Könyve alapján ez a világ leghosszabb helyiségneve, amely a következő: MAHANAKHON - BOWWON - RATTANAKOSIN - MAHINTARA - AYUTHAYA - MAHADILOK - POPNOPPARAT - RATCHATHANI - BURIROM - UDOMRATCHANIWET - MAHASATHAN - AMONPIMAN - AVATANSATHIR - SAKKATHATIYA - VISNUKAM - PRASIT

HÍD A KWAI FOLYÓN

alt


Illemszabályok Thaiföldön

- Thaiföldön mindkét nembeliek egymást a hagyományos üdvözlési formával köszöntik, amit "Wai"-nak hívnak. Ez abból áll, hogy a két kezet imádkozás szerűen összezárják és közben enyhén fejet hajtanak. Minél magasabbra emelik a kezet, annál nagyobb tiszteletet fejeznek ki. A wai azt jelzi, hogy "üdvözlöm" vagy "köszönöm", vagy "viszontlátásra."

alt

- Nyilvános helyen a szeretetnek minden megnyilvánulását kerülni kell. Kéznyújtás, csók, ölelés, vállveregetés nincs, vagyis nem szeretik a fizikai érintkezést. Az európai emberrel ugyan kezet fognak /egymással sohasem/, de azért legyünk óvatosak, várjuk meg, amíg ők nyújtják kezüket. Ha a kéznyújtás elmarad, akkor kis meghajlással üdvözöljük őket.

- A thai nők híresek a szépségükről, bájukról és a klasszikusan keleti
szokásaikról.

alt

- A thai emberek szerint, az emberi test legszentebb része a fej. Ne érintsük meg az emberek fejét és soha ne simogassuk meg barátságból a gyermekek fejét sem. Ha ez mégis megtörténik, akkor bocsánatot kell kérni.

- Ezzel szemben a test legalantasabb része a láb, így sem a sarkunkkal, sem a lábujjúnkkal, sem a láb bármely részével ne mutogassunk egy személyre vagy tárgyra. Ne toljunk arrébb bizonyos tárgyakat a lábunkkal és ami nagyon megszívlelendő: soha ne mutassuk a cipőnk talpát senki felé, mert az több mint udvariatlanság, az kifejezetten sértés.

alt

- Kerülni kell a hangos beszédet, a túlzott, élénk gesztikulálást vagy bármiféle dühkitörést, nagyhangú viselkedést.

- A bal kezet tisztátalannak tartják, ezért ne együnk vele és ne adjunk át vele tárgyakat valamely más személynek.

- Ami a neveket illeti: a thai emberek mindig a keresztnevüket használják, soha nem a családnevet. Ehelyett az idősebbeket KHUN-nak kell szólítani a keresztnévvel együtt.

- A buddhista templom neve WAT. Mielőtt belépünk egy templomba, a cipőnket le kell venni, a küszöböt át kell lépni, térdre hajolva kell előre haladni a Buddha szobor felé. Nem szabad a szobornak hátat fordítani. A Watban a megbotránkoztató öltözködés ellenérzést fog kiváltani. Mellőzni kell a farmernadrágot, a miniszoknyát. A nőknek be kell fedniük a vállukat, csak pántos szandált viselhetnek, papucsban belépni tilos. A mindig jól öltözött thaiak nagyon kényesek személyes szokásaik tiszteletben tartására.

- Vallásuk a buddhizmus, amelyet a Kr.e.3.században vettek fel, alapvető tanítása: cselekedj másokért, megmutatja hogyan éljünk és viselkedjünk. Buddha szobrát magasra kell tenni és nagy tisztelettel kell körülvenni. A szertartások általában mindenki számára nyitottak.

alt

- A legnagyobb tisztelettel viselkedjünk Buddha, valamint a király képmásával. Minden thai - fiatal és öreg egyaránt - igen mély és vele született tiszteletet érez a királyi család iránt. Amikor a moziban feltűnik a királyi család képe, a közönség feláll.

alt

alt

- A Grand Palace épületegyüttese a világörökség része. Megtekintésekor mellőzni kell a farmernadrágot, a miniszoknyát. A nőknek be kell fedniük a vállukat, csak pántos szandált viselhetnek, papucsban belépni tilos.
Többszörös ellenőrzésen mennek keresztül a turisták és a hiányos öltözetűeket kiemelik a vendégek közül, tilos számukra a belépés.

alt

- A thaiak pozitív jellemvonásai: a türelem, a tolerancia és a nyugalom. Bár a sérelmeiket megjegyzik. Ha valami rosszul esik nekik, azt később előhozzák, de nem mutatják azt, hogy ez bántja őket. MAN PEI RAI - Emlékszik! A thaiak nem felejtik el azt, amivel megsértették őket.

ÚSZÓPIAC

alt

- A buddhista szemlélet szerint nem szabad a másokat becsapni. Ezért minden vásárlás előtt alkudni kell. Általában az eladó az eladási ár duplájánál kezdi, a vevő egyre lejjebb megy és sokszor az eredeti ár felének a környékén állapodnak meg. Ez lehetővé teszi azt is, hogy nyelvhasználat nélkül is lehessen alkudni, így a kis zsebkalkulátort hol az eladó, hol a vevő nyomkodja, amíg megegyeznek. A shopping centerekben viszont fix árak vannak, ahol nem lehet alkudni.

A BAZÁR

alt
- Tolerancia és türelem, az nem ugyanaz. Toleránsak, mérséklik magukat, nem ordítoznak, mosolyognak, fegyelmezik magukat. Ez más mint a türelem.

- Negatív tulajdonságuk, hogy nagyon érzékenyek, feledékenyek, pontatlanok, bár az üzleti életre ez utóbbi általában nem vonatkozik.

- Ami a kritikát illeti, az általában kerülendő, mindenkor egyensúlyt kell tartani a tárgyalások során. Szembe nem szabad senkit szidni, dicsérni azonban lehet úgy, mint az európai kultúrában. Ajánlatos kerülni a konfrontációt.

- A thai emberek szeretnek társaságba járni, de nagyon fontos a pontosság. A névjegy használatát fontosnak tartják.

alt


- A nők hivatali rangjuknak megfelelően öltözzenek, ne viseljenek nyitott szexis öltözéket ha hivatalos tárgyalásra utaznak. A thai nők külsőre törékenyek, de az üzleti életben megállják a helyüket. Parti alkalmával az alkalomhoz illő öltözet viselhető, a fekete ruha csak temetés esetén.

- A beszédünk legyen barátságos, a hangos beszédet nem kedvelik, bár az is a szituációtól függ. A jól öltözött thaiak nagyon kényesek személyes szokásaik tiszteletben tartására.

- Soha ne feledjük: az üzleti tárgyalások során a legrosszabb amit tehetünk Thaiföldön az, ha kimutatjuk a mérgünket.

BURMAI HEGYEK A TÁVOLBAN

alt 

scroll back to top