Társasrendezvények felsorolása és azon való viselkedéskultúra Nyomtatás
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   


A társasági összejövetelen vagy hivatalos társadalmi alkalmakon való részvételnek előfeltétele az, hogy meghívó érkezzen a nevünkre. A szervezőknek időben kell elküldeni a meghívókat mindenfajta rendezvényre.


Azért fontos mindenki számára a társasági és közéleti viselkedéskultúra, valamint a protokoll szabályainak ismerete, mert ezek képessé tesznek minket a magabiztos fellépésre.

Szigorú szabály a közéletben éppúgy, mint a diplomáciai életben, hogy szét kell választani a magánéletet és a társadalmi életet. Tudomásul kell venni, hogy nem minden meghívás szól két személyre. A társasági meghívásoknál csak olyan rendezvényre menjünk el, amelyre ténylegesen meghívást kaptunk.
Ha valamilyen oknál fogva nem tudunk eleget tenni a meghívásnak, akkor azt elfogadható indokkal le kell mondani.

Alapszabály: a meghívót másra átruházni tilos!

Fontos megjegyezni, hogy ezeknek a társasági rendezvényeknek nem az étkezés és nem az italfogyasztás, hanem

 

  • a kapcsolatteremtés,
  • az információgyűjtés,
  • az üzleti, hivatali, politikai életben jártas emberekkel való beszélgetés a lényege.


Természetesen lehet enni, lehet inni, de mindent kellő mértéktartással.

A meghívót gyakran kézírással szokták kiállítani, mert így személyesebb. Napjainkban még a diplomáciai protokollban is elfogadott a meghívón a "partner" kifejezés. De nem alkalmazható minden helyzetben. Egy közismert politikus vagy közjogi méltóság esetében, akinek ismert mindenki előtt a házastársa, ott nem illik a meghívóra írni "a partner" kifejezést.

Gyakran olvashatunk különféle megjegyzéseket a meghívón. Ezek segítségével felhívhatjuk a meghívottak figyelmét néhány fontos szabályra, vagy előírásra, esetleg hasznos tanáccsal láthatjuk el a vendégeket az öltözködésre vonatkozólag.

Milyen társasági összejövetelekkel találkozhatunk napjainkban?

Villásreggeli

Villásreggelit a kora délelőtti órákban adunk, amely alkalmas hivatalos program megbeszélésére vagy politikai, gazdasági konzultációra stb. Ilyenkor a szokásos reggelihez képest bővebb hideg, meleg ételeket és gyümölcsöt lehet felszolgálni.

Díszebéd, díszvacsora, üzleti vacsora

Hivatalos díszebédet, vacsorát általában magasabb állami vagy kormányszintű látogatások alkalmával adnak, ahol pohárköszöntő hangzik el. Az üzleti ebéd, vacsora lényegében kötetlenebb hangulatú, de nem nélkülözi ez sem a formaságokat. Az ilyen rendezvényeket is gondosan elő kell készíteni, nagyon fontos a helyszín ismerete, az étrend gasztronómiai szempontok szerinti összeállítása, a jó ültetési rend és az udvarias felszolgálás.

Ha nincs kellő ismeretünk a menü és az italterv összeállításában, akkor kérjük ki a szakember segítségét, tanácsát, majd készítsük el az írásos menütervet, amelyet egyeztetni kell a vendéglátó házigazdával.

Buffet dinner (büféebéd vagy vacsora)

A mai rohanó világunkban igen közkedvelt a büféebéd, -vacsora rendezése, mivel az kötetlenebb. Büférendezvényt, amely az ebéd és a fogadás kombinációja, társadalmi jellegű összejöveteleken vagy nagyobb konferencián, megnyitón adnak.

A buffet-dinner olyan társas összejövetel, amelynek során a meghívottak büfékínálat alapján vacsoráznak. Az ilyen alkalmakra az állófogadás és az ültetéses étkeztetés bizonyos ismérvei egyaránt jellemzőek. A vendégeknek nincs kijelölt helyük, nincsenek helyhez kötve, így nemcsak a közvetlen közelükben ülőkkel tudnak beszélgetni, hanem bárkivel a megjelentek közül.

Az érkezés szabályai megegyeznek azokkal, amelyeket a fogadás kapcsán illik betartani, a távozásé pedig azonosak a vacsorák alkalmával figyelembe vett elvárásokkal (vagyis a meghívottak nem távozhatnak addig, amíg a fővendég jelen van).

Teadélután

A teapartit is az ültetett alkalmakhoz kell sorolni. Teadélutánt általában hölgyek szoktak adni. Ilyenkor jó minőségű fekete teát (Lipton Ear Gray), külön igény szerint tejet vagy citromot kínálnak hozzá. Édes, sós teasüteményeket, vagy könnyű cukrászsüteményeket szolgálnak fel. Folyós krémmel töltött sütemény felszolgálása kerülendő.

Álló alkalmak fogalmába tartozó rendezvények:

Fogadás

A fogadás szót sokan nem értelmezik helyesen, mert nem tesznek különbséget a rendezvények között, pedig a protokollban minden rendezvénynek saját értékrendje, sorrendje van. A cégek, intézmények, külképviseletek fogadásaikat általában délután 18-20 óra között tartják, de előfordulhat ez a déli órákban is.

Fogadást, koktélt ünnepnapon, munkaszüneti napon, a hét utolsó munkanapján nem rendeznek. Fogadások rendezésénél gondoskodni kell a gépkocsik külső rendőri irányításáról, parkolóhelyről, az érkező vendégeknek a bejáratnál történő fogadásáról.

Ami a fogadóterem berendezését illeti: nincsenek szőnyegek, felesleges bútorok, csak néhány szék, mivel a vendégek között lehetnek idősek és fájós lábúak. A teremben csak a fali dekoráció és virág lehet kisasztalon, valamint lerakó asztal a poharaknak, tányéroknak. A fogadáson, koktélon általában nem illik leülni, kivételt képeznek az idősebb hölgyek vagy urak.

Vannak, akik nem tudják, hogyan illik étkezni a svédasztalnál.

A hideg előételek sokfélék lehetnek. Pl. különféle sültek, felvágottak, sajttál, hidegkonyhai készítmények stb.

Meleg ételek közül csévingekben /melegítő edény/ mini töltött káposzta, borjúpörkölt sztrapacskával, brassói aprópecsenye, esetleg halétel. Ezek mind egy villával fogyaszthatók.

Édesség: desszertfalatkák, olyan ami nem csöpög.

Italválaszték: fehér és vörösbor, esetleg sör, különféle üdítőital, ásványvíz.

Kávéfelszolgálás.

A fogadást a vendéglátó nyitja meg, de ez nem minden esetben fordul elő. Ha megnyitó hangzik el, addig nem illik szedni az ételekből.

Minden fogáshoz tiszta tányért és evőeszközt kell elvenni az asztalról.
Nem tesszük rá az előételt arra a tányérra, amire a főételt szedtük.
Mindenki annyit szedjen ki az ételekből, amit el tud fogyasztani. Ugyanis lehetősége van arra, hogy többször szedjen ugyan abból az ételből.

Tilos a használt tányért oda tenni arra az asztalra, amelyen az ételek és a tálak vannak. A használt tányérok elhelyezése többféle módon történhet. Vagy felszolgálók járnak körbe folyamatosan tálcával és szedik össze a használt tányérokat és evőeszközöket, vagy a rendezők lerakó asztalról gondoskodnak.

Ha az ételek késsel és villával fogyaszthatók, akkor kisasztalok elhelyezéséről gondoskodnak a szervezők.

A megmaradt ételekből a vendégeknek nem illik csomagoltatni és azt hazavinni.

Koktélparti

A koktélparti szervezésileg azonos a fogadással, de kivitele szerényebb. Időtartama rövidebb, egy-másfél óra. Általában valamilyen esemény alkalmából adják, ezt szinte minden területen lehet alkalmazni, akár kisebb cégek, üzletek vagy gazdasági egységek is rendezhetnek. A vendégek fogadása, távozása azonos a fogadásnál. A koktélnál apró szendvicseket, koktélvirslit, mini rablóhúst, húsgombócot, kézzel fogyasztható ételeket szolgálnak fel.

Italválaszték gazdagabb mint a fogadáskor: koktélok, pezsgő, bor, sör, üdítők, ásványvíz felszolgálására kerül sor.

A fogadáson, a koktélon a meghívón feltüntetett öltözetet kell figyelembe venni. Ha nincs megjelölve akkor férfiaknak jó minőségű utcai öltöny, nyakkendő, nőknek jó minőségű utcai ruha illendő (nem hosszú ruha).

Kerti parti (garden party)

Külön fejezetben megtalálható részletesen. Minden esetre kerti partit csak akkor lehet rendezni, ha megfelelő nagyságú kert áll rendelkezésre és annak talaja alkalmas erre. Lehet ünnepi alkalom, nemzeti ünnepi fogadás, lehet délutáni összejövetel, vagy szórakozás stb. Fontos az éjhajlati viszonyok figyelembevétele. A vendéglátás szempontjai megegyeznek a fogadás és koktél formáival, de ügyelni kell arra, hogy megfelelő mennyiségű üdítő ital, jég és sör legyen, mivel ebből fogy a legtöbb.

Pezsgőbontás

Ezt a vendéglátási megoldást akkor lehet alkalmazni, ha nagyon kevés idő áll rendelkezésre, de mégis fontos az esemény. Ilyenkor egy pohár behűtött pezsgőt szolgálnak fel és beszédek, értékelések hangzanak el (kitüntetés, búcsúzás stb.).

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2009. június 15. hétfő, 21:10