Királylátogatás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   


altHa a protokollost az a megtiszteltetés éri, hogy a szerénységéről, egyszerűségéről és kedvességéről híres királyi pár részére programot szervezhet, azt kitüntetésnek érezheti. A királyi, államfői látogatásokat a Külügyminisztérium szakemberei szervezik, melynek vannak olyan speciális viselkedési szabályai, amelyek betartására különösen ügyelni kell.
 

 

 

altÕfelsége I. János Károly spanyol király és Zsófia királyné 1996. szeptember 10-13. között tartózkodott hazánkban. Sr. D. Miguel Diaz-Pache Pumareda úr, a Spanyol Királyság néhai állami protokollfőnöke a vendégek érkezése előtt a következőket tanácsolta:

A szerénységéről, kedvességéről híres királyi pár nagyon figyelmes és alkalmazkodik a vendéglátóihoz. Zsófia királyné egyáltalán nem fogyaszt alkoholt, az ásványvizet és a narancslevet részesíti előnyben. Húst nem eszik, legfeljebb halat, és jólesően nyugtázza, ha minél több zöldség és gyümölcs kerül az asztalra. A kultúrát, s különösen a komolyzenét nagyon szereti. I. János Károly programja viszont annyira feszített, hogy még levegővételre is alig van ideje.

A spanyol királyt a személyes kíséretén kívül harminc spanyol üzletember is elkísérte. A gyerekek virágokkal köszöntötték Zsófia királynét, aki türkizkék kosztümkabátot, fekete térdig érő, két rétegből szabott, lépcsőzetes hosszúságú szoknyát viselt. A kabátka bal oldalán türkizkék köves, hatalmas, szép kidolgozású aranykitűzőt viselt. A vállra akasztott retikül láncos pántja éppen olyan vastag volt, mint cipője sarokbetétjében az aranypánt.

A Parlament Vadász-termében rendezett díszvacsorát barokk és reneszánsz zene tette kellemesebbé. Az aperitif Zwack Unicum, Vilmoskörte pálinka és narancslé volt. Előételként hideg libamájat szolgáltak fel zsenge zöldekkel. Ezt fogasból készült erőleves követte halgaluskával. A következő fogás őzmignon rókagombás rizottóval és erdei gyümölccsel. Desszertként somlói habos galuskát kínáltak. Az elmaradhatatlan kávé és ásványvíz mellett köveskáli juhfarkkal, 93-as Hajósi cabernet sauvignonnal és 88-as ötputtonyos tokaji aszúval zárták a vacsorát. A vegetáriánus Zsófia királyné számára a séf zöldség- és gyümölcstálat készített.

A királyi vendégek megnézték a Szépművészeti Múzeumban a régi spanyol festészetet bemutató gyűjteményt, amelyet a legnagyobbak között tartanak számon. A Hősök terén spanyol turisták egy csoportja E Viva El Rey! kiáltással éljenezte a királyt, aki a protokoll szabályait félretéve szóba elegyedett honfitársaival. Ez a találkozó nem volt benne a hivatalos programban, így a biztonságiaknak nem kis izgalmat okozott ez a váratlan fordulat.

A királyi pár felkereste a Rózsadombon lévő elegáns, hangulatos és kitűnő konyhájáról híres Vadrózsa Éttermet. A király itt sem törődött sokat a protokollal: repetát kért a magyaros gulyáslevesből, és két óra helyett több mint három órát maradtak az étteremben.

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2009. december 08. kedd, 13:50