Ételminta vétel "védett" személyek esetén és feladatok a közétkeztetésben Nyomtatás
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   

Ételminta vétel „védett személyek” esetén és

feladatok a közétkeztetésben.

 

A vegyész feladata az ételminta vétel akkor, ha olyan vendég érkezik, aki valamilyen oknál fogva veszélyeztetett hazánkban és külföldön egyaránt.

 

- Először ellenőrzi a higiénés körülményeket,

- Megnézi a dolgozók egészségügyi könyvét

- Ellenőrzi a szavatosságot, megfigyeli azt is, hogyan készítik az ételt,

- Minden ételből külön mintát vesz és azt elteszik egy meghatározott ideig

- Megkóstolja az ételt, mint annakidején az étekkostoló a királyi udvarokban.

- Megállapítja, hogy állagra, ízre, megfelelő-e.

 

Ha az Országházban rendeznek ötszáz fős fogadást, akkor másfél – két órával  előbb ott van a helyszínen a vegyész, megvárja az ételek elkészítését, ételmintát vesz, ellenőrzi a terítést, megnézi, hogy hibátlanok-e a tányérok, a tálakon lévő különféle eszközök. Egyszóval hosszas szakmai ellenőrzést végez. 

 

Ehhez kapcsolódó vidám történet olvasható a Publikáció c. rovatban „A lángos” címmel.


Ételminta vétel a közétkeztetésben

 

     -     minden ételből mintát kell venni, amit feldolgoznak a közétkeztetésben,

     természetesen a készételekből,

-    vannak mintavételi edények, amik sterilizálva vannak, legalább 2 decisek

-    a mintavételi edényeket, üvegeket le kell zárni, rá kell írni, mit tartalmaz, továbbá az ételminta vétel időpontját is,

-    az edények lezárása előtt mintavételt kell küldeni belőle a bakteriológiai laboratóriumba,

-    a mintavételi edényeket hűtőszekrényben kell tárolni 24 óráig

      -    a laboratóriumban az előírásoknak megfelelőn végzik el az ellenőrzést és

           24 – 48 óra múlva tudják megmondani az eredményt.

 

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2010. június 26. szombat, 14:43