Diplomáciai látogatás a Vatikánban Nyomtatás
Írta: Részlet Ambrus Jenő cikkéből, Stáció c. lap 2008.III.évf.4.sz.   

 

altA pápával való találkozás lehetőségeinek legmagasabb rendű formája a magánkihallgatás. Ez a diplomáciai látogatás kiemelkedő mozzanata, s nem meglepő, hogy az esemény minden részletre kiterjedő, nagy hagyományokkal rendelkező koreográfia szerint zajlik.

2006. november 6-án magánkihallgatáson fogadta Sólyom László köztársasági elnököt XVI. Benedek pápa. A magyar államfő bemutatkozó látogatásra érkezett Rómába, a katolikus egyházfőhöz. A négyszemközti beszélgetésre a pápa vatikán-városi dolgozószobájában került sor.

 

A vendéget és kíséretét szállító gépkocsioszlop megérkezik a San Damaso-udvarra. A Pápai Ház prefektusa fogadja őket, majd a nemesemberek kíséretében, a Svájci Gárda díszsorfalától övezve felvezetik a delegációt a 2. emeletre, Őszentsége dolgozószobájához vagy a magánkönyvtárához.
 
A nemesemberek frakkban vannak, rendjeleiket, kitüntetéseiket eredeti formájukban viselik, s a látogatás során fontos feladatok hárulnak rájuk. Üdvözlik az udvaron a megérkezett vendégeket, majd a bemutatkozásokat követően az előzetesen, jegyzékben leadott protokollsorrendbe állítják őket. A jelen levő nemesemberek száma mindig a látogatók számához igazodik. Mialatt a vendégek a történelmi termeken és folyosókon haladnak át, felhívják a figyelmüket egy-egy nevezetességre, később, a várakozás alatt pedig diszkréten társalognak velük. Ha a vendégek igénylik, pár szóban azt is összefoglalják, hogy miként kell a pápa jelenlétében viselkedni.
 
A meghallgatáson a megfelelő öltözet férfiaknak sötét utcai öltöny, hölgyek számára sötét, zárt és kellően hosszú ruha, fekete fátyol vagy kalap. Mindez a sajtó képviselőire is vonatkozik.
 
Hogyan kell viselkedni a Szentatya előtt?
 
Hívő katolikusok a pápának gyűrűcsókot adhatnak: az egyház legfőbb pásztora iránti tiszteletből csókkal illethetik a Szentatya jobb kezén hordott, úgynevezett halászgyűrűt. A nem katolikusok, illetve azok, akik úgy vélik, hogy az általuk képviselt intézmény világi természetével nem fér össze ez a gesztus, kézfogással együtt, meghajlással fejezik ki tiszteletüket a katolikus egyházfő iránt. Meg kell várni, míg a Szentatya kezet nyújt.
 
A pápát Őszentségének vagy Szentatyámnak kell szólítani, és illik megvárni, amíg ő kérdez. Nem ildomos túl sokat beszélni vagy alkalmatlan kérdésekkel tolakodni – jóllehet, mindez nem merev szabály, sokkal inkább következik abból, hogy az idősebb hölgyeknek és uraknak egyébként is illik megadni a kellő tiszteletet.
 
A magánkihallgatás általában 15 percig tart. Ez alatt a Szentatya négyszemközt van – többnyire állam- vagy kormányfő – vendégével. Rajtuk kívül, szükség szerint, csak a tolmács lehet jelen. Mikor a beszélgetés véget ér, a látogató házastársa csatlakozik hozzájuk: ő eddig a pontig az előszobában várakozik. Kis idő elteltével a kíséret többi tagja is megjelenik, őket a magánkihallgatáson részt vett vendég kötelessége bemutatni. Az eseményről közös fénykép is készül, ezt mindig a Vatikán hivatalos fotósa készíti. Ekkor már a látogató sajtókísérete is jelen lehet.
 
A Szentatya személyes ajándékként a katolikus híveknek olvasót, míg a nem katolikus jelenlévőknek pápai érmét ad át. Ugyanakkor a vendég állam- vagy kormányfő pápának szánt ajándékát előző nap vagy aznap reggel kell elvinni a Vatikánba: személyes ajándékátadásra diplomáciai magánkihallgatáson ritkán kerül sor.
Az általában összesen félórás találkozó a végén a pápa áldással köszön el, majd a vendéget és kíséretét átvezetik a bíboros államtitkárhoz, ha további megbeszélésre kerül még sor.
 

 

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2010. július 05. hétfő, 20:35