Csúcstalálkozó a Vatikánban Nyomtatás
Írta: Részlet az Új Ember Katolikus Hetilap 2009.július 19. LXV.évf.29-i cikkéből   

 

altPROTOKOLLÁRIS AJÁNDÉKOZÁS A VATIKÁNBAN 

 

Vajon mit ajándékozott egymásnak a nagy tekintéllyel rendelkező és az emberiség történelmében alapvető szerepet játszó XVI. Benedek pápa és Barack Obama az USA elnöke, a személyes találkozásuk alkalmával.

 

Az Új Ember c. katolikus hetilapnak „Csúcstalálkozó a Vatikánban” címmel megjelent cikkében – többek között -  az volt olvasható, hogy: 
 
„Óriási várakozás előzte meg a 2009. július 10-i találkozást, amikor is Barack Obama amerikai elnököt fogadta XVI. Benedek pápa a Vatikánban.
 
Obama a kézfogás alkalmával így köszöntötte a Szentatyát: „Nagy megtiszteltetés ez nekem. Nagyon köszönöm!”
 
Az Avvenire című olasz katolikus napilap július 11-ei vezércikkében rendkívül szívélyesnek és tartalmilag gazdagnak nevezte a mintegy negyven percig tartó látogatást.
 
Sokakat érdekel, hogy ez alkalomból a Szentatya mit ajándékozott az USA elnökének, mert ilyen alkalmakkor az ajándék-cserének is fontos üzenete van. A pápa most megjelent Caritas in veritate kezdetű új enciklikáját és a Dignitas personae szentszéki dokumentumot ajándékozta Obama elnöknek. /Az utóbbi a Hittani Kongregáció 2008. december 12-én megjelent dokumentuma a katolikus álláspontról a bioetikai kérdésekben. /
 
Obama elnök pedig Szent John Neumann / 1811 – 1860 / philadelphiai püspök stóláját ajándékozta a pápának.
 
Obama a tizenkettedik amerikai elnök, aki a Vatikánban járt. Az első 1919-ben Woodrow Wilson volt.
 

 

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2010. július 05. hétfő, 20:25