Ajándékozás Nyomtatás
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   


altA karácsony az év legnagyobb és legnépszerűbb keresztény ünnepe. A szeretet, a család, Jézus születésének napja. Közismert jelképe a feldíszített fenyőfa. Magyarországon az utóbbi években egyre gyakrabban látni lakások ajtajára függesztett koszorúkat, az ablakokon fenyőágakból készített girlandokat.

 


Az ünnepi hangulatot emeli az asztalra helyezett adventi koszorú. A legelső adventi vasárnaptól kezdve minden vasárnap eggyel több gyertyát gyújtanak meg. A hagyomány szerint az adventi koszorú piros, de természetesen számtalan változat készíthető.

A bensőséges hangulatú ünnepekhez közeledve, egyre többen gondolnak arra, hogy vajon milyen ajándékkal lepjék meg szeretteiket. Az ajándékozás szép hagyományaként nyugodtan adhatunk praktikus, akár saját kezűleg készített ajándékot a család tagjainak. Egy dolgot nem szabad: pénzzel telt borítékot akasztani a karácsonyfára, mondván, hogy így azt vehet magának a megajándékozott, amit szeretne. A pénz sohasem lehet szívbéli ajándék. Az ajándékozási ötletek kimeríthetetlenek, legyünk mindenkor igényesek magunkért, szeretteinkért és a jövőbeni emlékeinkért.

Nem szükséges méregdrága díszcsomagolót vásárolni az ajándékoknak. Kis találékonysággal nagyszerű és olcsó megoldást találhatunk.
Pl. a gyerek csomagoló papírra készített rajzait nem dobjuk ki, inkább összegyűjtjük. Ebbe tegyük bele a nagyszülőknek szánt ajándékokat.

Saját kezűleg is készíthet dekoratív csomagoló- papírt bárki. Faragjon ki virág-, vagy valamilyen mértani formákat burgonyából, mártsa őket festékbe, majd nyomja rá sima csomagolópapírra.

Ha van a gyereknek mesenyomdája, annak figuráit is rányomhatja olcsó csomagolópapírra. Fia-lánya ki is színezheti őket.

Három rafiaszálat összefonva, a végére dísz, masni helyett fenyőtobozt köthetünk.
Ha a gyerek jól rajzol és szépen ír, az ajándék kísérő kártyákat ő készítse el.

Az üzletben vásárolt ajándéktárgyakról ne felejtsük el levenni az árcédulát. Természetesen ez a könyvekre nem vonatkozik. Az ajándék külalakját erősen rontja ha tintával, vagy filctollal húzzák át az árat. Magyarországon illik a megajándékozottnak kibontania mindjárt a csomagot. Ez nem minden országra érvényes szabály, vannak kivételek. A kínaiak a kapott ajándékot megköszönik, majd kibontatlanul félreteszik.

A magyar Larousse Enciklopédia meghatározása szerint az ajándék valakinek ingyen, különösen szeretetből vagy figyelmességből adott dolog.

Legyen az ajándék akár a szeretet, akár a hála jele, a lényeg az, hogy mindig az alkalomnak megfelelőt válasszuk.

A jó szívvel adott ajándék nem kötelesség, még kevésbé adomány, hanem tapintattal párosult figyelem. Nem az ajándék értéke a fontos, hanem a jó szándék, amivel adják és amivel váratlan örömet szerzünk valakinek.

A gondos, díszes csomagolás emeli az ajándék értékét, ez is az örömszerzési szándékot hangsúlyozza. A japánok még a tartalomnál is fontosabbnak tartják a művészi színvonalú csomagolást.

Az ajándékozás szokása nemcsak a magánéletben játszik szerepet, hanem az üzleti-, hivatali életben is komoly figyelmességi tényező.

A protokollos feladatai közé tartozik - többek között - a hivatalos ajándékozásra szánt vásárlások lebonyolítása és az ajándékok beszerzése. Ahhoz, hogy valaki ízléses és esztétikus ajándékokat vásároljon a rábízott pénzösszegből a hivatal részére, annak szépérzékre, a művészi értékű tárgyak szeretetére és vásárlási kedvre van szüksége.
Az igényes vásárló nem sajnálja a fáradtságot, hogy szétnézzen a könyv- és ajándéküzletekben ahhoz, hogy a rábízott pénzösszegért - a hivatal vezetőinek megbízásából - a legmegfelelőbbet vásárolja.

A protokollos tisztában van azzal, hogy a diplomáciai protokollban az ajándék nem személynek szól, hanem annak az országnak, amelyet a külföldi vendég képvisel.

Általában a delegáció vezetőjét szokták megajándékozni, de előfordul a gyakorlatban, hogy kisebb értékű ajándékot nyújtanak át a delegáció tagjainak is. Fontos szabály az, hogy mindenkor kerülni kell a túlajándékozást, vagyis az ajándékozás csak jelképes értékű legyen.

Melyek ezek az ajándékok? Magyarországot bemutató könyvek, albumok, művészeti reprodukciók, gobelin terítők, hagyományos magyar italok - tokaji borok, Zwack Unicum, fütyülős barack pálinka, a Magyar Nemzeti Bank által kiadott érme, Herendi vagy Zsolnay porcelántárgy, Bár ez utóbbiak sajnos egyre ritkábban szerepelnek az ajándéklistán, mert a vételáruk igen magas és a költségvetési szervek szűkös anyagi lehetősége határt szab a porcelánvásárlásoknak.

Nem általános gyakorlat, de előfordul, hogy a magasabb szintű delegációk látogatása esetén a protokollosok megfelelő formában, udvariasan tájékozódnak egymás ajándékozási szándékai felől. Talán nem is az ajándék megnevezése, hanem inkább az értékének a meghatározása a lényeges szempont, amit megkérdeznek egymástól azért, hogy ne kerüljön senki kellemetlen helyzetbe, ne történjék túlajándékozás vagy éppen nem eléggé értékes tárgynak az átadása.

Az ajándék kiválasztása sok figyelmet, jó ízlést és tapintatot igényel. Az udvarias protokollos tájékozódik az illető országból érkező vendégek érdeklődési köréről, hobbijáról, így lehetősége nyílik személyre szóló ajándék megvásárlására is.

Az egyik osztrák igazságügy-miniszterről tudni lehetett azt, hogy nagyon kedveli az antik könyveket. A delegáció érkezése előtt ilyenkor napokig jár-kel a protokollos az antikváriumokban és keresi a régi latin-, vagy német nyelvű jogi szakkönyveket, amellyel örömet lehet szerezni a vendégnek.

A törékenyebb ajándéktárgyakat általában a gépkocsival utazók részére szokták ajándékozni, mert a repülőgépen körülményes e tárgyak épségének megóvása.

Vannak gyakorlati szempontok is amire ügyelni kell, például az ajándék mérete és súlya ne okozzon kényelmetlenséget, problémát az ajándékozottnak.

A protokollosnak tisztában kell lennie az ajándékozás nemzetközi szabályaival is, amely kultúránként változó. Az ajándékozáskor tekintettel kell lenni az illető ország vallási előírásaira és társadalmi szokásaira. A muszlim országból érkező vendégnek nem illik alkoholos italt, embert vagy állatot ábrázoló képet, szobrot ajándékozni.

Indiában tilos marhabőrből készült ajándékot adni, mert a tehén az szent állatnak számít. Hasonló módon csikóbőrös kulacsot sem illik átnyújtani.

A legtöbb távol- keleti országban a fehér a gyász színe, ezért a fehér színű terítők ajándékozását kerülni kell.

Japánban az ajándékot a találkozó kezdetén adják át, míg a viszont ajándékot csak búcsúzáskor nyújtják át. Szingapurban az ajándék /főleg édesség és italféleség/ mindig páros számú legyen. /pl. két üveg ital/ Kínában nem illik órát ajándékozni, mert a halált jelképezi.

Az USA-ban már l9O6-ban törvény mondta ki, hogy az elnök minden 5O dollárnál drágább ajándékot köteles átadni az államnak. A Watergate-botrány után pedig arról született törvény, hogy már a 35 dollárnál értékesebb ajándékot is jelentenie kell.

Egy karácsonyi interjú alkalmával, a köztiszteletben álló Zwack Péter úr azt mondta, hogy sajnos Magyarországon nem szokás az írásbeli megköszönés, amit külföldi üzletemberek, diplomaták is panaszolnak. Pedig egy vacsora meghívást, karácsonyi ajándékot illik pár sorban megköszönni. Sokszor nem is tudja az illető, hogy megkapták-e az elküldött ajándékot. El kellene gondolkozni ezen a megjegyzésen, mert sok igazság van benne. Sajnos nagyon kevesen tartják be ezeket az illemszabályokat hazánkban.
 

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2010. július 07. szerda, 19:47