A nő helye és szerepe a protokollosi munkában Nyomtatás
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   

altMilyen legyen a protokollos nő magatartása, megjelenése a hazai és külföldi partnerek előtt?

A protokollos nő adja meg a tiszteletet a helyi és a nemzetközi szokásoknak megfelelően. Ne utasítsa el a hozzá fordulók kérését egyértelműen "nemmel", próbáljon segíteni. De ha ez túl van már a lehetőségein, a "jószándékot", amit tapasztalnak a vendégek, azt értékelni fogják és ilyen helyzetben még az "udvarias elutasítást" is elfogadják...

 

Nincsen a protokollos szakmában annyi csillogás, mint amennyi kívülről látszik. Nagyon fontos, hogy a protokollos nevének legyen hitele, bízzanak benne, színvonal kapcsolódjék a nevéhez és a munkájához.
altA protokollos nincs rivaldafényben, mindenkor a háttérből irányítja a munkát. Mindíg udvarias, előzékeny, soha nem helyezi a saját személyét előtérbe, tudja, hogy hol helyezkedik el a hivatali hierarchiában.Mindenben mértéktartó, vonatkozik ez a hangerőre, az étel- és italfogyasztásra, valamint az öltözködésre egyaránt.
Fontos, hogy az állandóan változó helyzetben tudjon gyorsan dönteni. Érzelmi megnyilvánulásoktól mentesen kell beszélnie, cselekednie. Õ a "láthatatlan ember", aki miután mindent előre megszervezett, folyamatában ellenőriz mindent.

Ahhoz, hogy valaki jó protokollos legyen, ebben a kérdésben elsősorban az egyéni adottság, a felkészültség, a szakmai tudás a meghatározó, és ez független az illető nemétől.

A kérdés úgy vetődik fel, hogy az illető megfelel-e a szakma által támasztott kritériumoknak, követelményeknek. Igen vagy nem? Ha a válasz igen, akkor viszont érdemes élni azzal a plusszal, amit a női természet ad.

A férfi kollégák is elismerik, hogy a nők egy rendezvénynél vagy egy megterített asztalnál jelentéktelennek tűnő apróságot is azonnal észrevesznek. Ez a nőies precizitás, a pontosság már a program előkészítésében is jelentkezik.

A nő toleránsabb, igaz, hogy hamarabb megbántódik, de békítő is. A nők empatikusak, aprólékosak, erre szocializálódtak. A női protokollos színfolt a társaságban. Természetesen a férfi delegáció mellé beosztott nő kedvessége a delegációnak és nem a férfiaknak szól! A helyzet nem lehet félreérthető.

Bár nagyon ritkán fordul elő konfliktus a protokollos nő és a vendég között, de ha mégis, akkor van rá "recept". Az emberi kommunikációnak ugyanis vannak bizonyos univerzális elemei, amelyek lehetővé teszik az általános, érzelmi megértést. A mimika, a mozdulatok, a hanghordozás, mint nem verbális kommunikáció nagy jelentőséget kap a mindennapi gyakorlatban. Soha nem szabad átvenni a vendég idegességét, mert akkor a protokollos nő is cselekvőképtelen lesz. Nem kell megijedni, nem kell félni a vendégtől, a mosoly jót tesz, viszont mindig meg kell hallgatni a partnert. Sőt, metakommunikatív üzenetekkel biztosítani kell az együttérzésről, a megértésről. Amikor kiderül a jogos vagy vélt sérelem oka, nyugtassuk meg a vendéget, majd a lehető leggyorsabban oldjuk meg a problémát.

Egyébként a jó protokollos minden váratlan helyzetet megold. Fontos, hogy nyugalom sugározzék a lényéből, amely biztonságot jelent a vendégek számára.

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2011. március 14. hétfő, 05:52